Δημοσιεύθηκε την

Τι είναι οι Κάλτσες Διαβαθμισμένης Συμπίεσης

Κάλτσες Διαβαθμισμένης Συμπίεσης

Ψάχνετε έναν τρόπο να παραμένετε άνετοι και υποστηριζόμενοι κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας; Αν ναι, οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορεί να είναι η τέλεια λύση. Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου, θα εξηγήσουμε τι είναι οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και πώς μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσής σας.

Τι είναι οι κάλτσες συμπίεσης;

Οι κάλτσες συμπίεσης είναι εξειδικευμένες κάλτσες σχεδιασμένες με μια μοναδική τεχνολογία διαβαθμισμένης συμπίεσης για να παρέχουν βέλτιστη κυκλοφορία στο μέρος του σώματος γύρω από το οποίο είναι τυλιγμένο. Αυτή η τεχνολογία εφαρμόζει μια πίεση συμπίεσης υπό-επιδέσμου που είναι ισχυρότερη στον αστράγαλο και μειώνεται προς τα πάνω προς το γόνατο.

Οι κάλτσες συμπίεσης ταξινομούνται ανάλογα με τα επίπεδα πίεσης συμπίεσης που παρέχουν, από ήπια έως εξαιρετικά σφιχτά. Οι πιο ευεργετικές κάλτσες συμπίεσης έχουν «βαθμολογημένη» αντοχή σε αντίθεση με τις «ομοιόμορφες» σε αντοχή, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση του οιδήματος και στην ανακούφιση από τους κιρσούς.

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση του μυϊκού πόνου και της κόπωσης και στην πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Πρέπει να φοριούνται όταν κάθεστε ή στέκεστε για πολλή ώρα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και για αθλητές και άλλα σωματικά δραστήρια άτομα.

Τύποι καλτσών συμπίεσης

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους κάλτσες συμπίεσης. Με αυτόν τον τύπο κάλτσας συμπίεσης, η συμπίεση είναι ισχυρότερη στον αστράγαλο και μειώνεται προς τα πάνω προς το γόνατο. Αυτό δίνει στις φλέβες σας την ευκαιρία να διαστέλλονται και να συστέλλονται με κάθε καρδιακό παλμό, κάτι που βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Οι ομοιόμορφες κάλτσες συμπίεσης παρέχουν ομοιόμορφη πίεση μέχρι το πόδι, ενώ άλλοι τύποι, όπως οι κάλτσες κατά της εμβολής, έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν το πρήξιμο των ποδιών και να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT). Η επιλογή του σωστού τύπου κάλτσας συμπίεσης για τις ανάγκες σας είναι σημαντική για μέγιστη άνεση και αποτελεσματικότητα.

Πώς να επιλέξετε τις σωστές κάλτσες συμπίεσης

Κάλτσες Διαβαθμισμένης Συμπίεσης

Όταν πρόκειται να επιλέξετε τις κατάλληλες κάλτσες συμπίεσης για εσάς, υπάρχουν μερικοί βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Το πρώτο είναι το επίπεδο συμπίεσης, το οποίο πρέπει να επιλέγεται με βάση το πού βρίσκεται η πληγείσα περιοχή στα πόδια σας. Εάν το πρήξιμο υπάρχει μόνο στους αστραγάλους σας, τότε οι ελαφριές κάλτσες συμπίεσης θα είναι αρκετές.

Για όσους έχουν κακή κυκλοφορία, συνιστώνται οι κάλτσες συμπίεσης Sockwell Elevation, καθώς παρέχουν βαθμιαία επίπεδα συμπίεσης που ξεκινούν από τον αστράγαλο και σταδιακά γίνονται πιο χαλαρές πιο πάνω στο πόδι. Επιπλέον, οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι οι καλύτερες για την πρόληψη της συσσώρευσης υγρού, καθώς προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα συμπίεσης στον αστράγαλο και σταδιακά μειώνουν την πίεση καθώς κινούνται προς τα πάνω.

Ποια τα οφέλη που προσφέρουν οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Τα οφέλη από τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι πολυάριθμα, καθώς μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο, να προσφέρουν ανακούφιση από κιρσούς, να βελτιώσουν την κυκλοφορία, να μειώσουν τον μυϊκό πόνο και την κόπωση και ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης θα πρέπει να φοριούνται από άτομα που κάθονται ή στέκονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή για σωματικά δραστήρια άτομα όπως οι αθλητές. Ο τύπος της κάλτσας συμπίεσης εξαρτάται από τις ανάγκες του ατόμου και το επίπεδο δραστηριότητας που σχεδιάζει να κάνει.

Μειώστε το πρήξιμο

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης βοηθούν στη μείωση του οιδήματος σπρώχνοντας απαλά τη ροή του αίματος προς τα πάνω στο πόδι. Αυτό βελτιώνει την κυκλοφορία και αποτρέπει τη διαστολή των φλεβών, ενώ παράλληλα μειώνει τη φλεγμονή. Επιπλέον, συχνά συνιστώνται κάλτσες συμπίεσης για όσους έχουν μετεγχειρητικά ή με λεμφοίδημα προκειμένου να διαχειριστούν το πρήξιμο. Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν επίσης να είναι ευεργετικές για όσους κάθονται ή στέκονται για πολλή ώρα, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών ή για αθλητές και άλλους σωματικά δραστήριους ανθρώπους.

Ανακούφιση από κιρσούς

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, οι οποίες διαθέτουν βαθμιαία συμπίεση που μειώνεται από τον αστράγαλο προς τα πάνω, παρέχουν ανακούφιση από τους κιρσούς. Το σφιχτό ελαστικό βοηθά στη στήριξη των επιφανειακών αρτηριών και φλεβών, βελτιώνοντας την κυκλοφορία. Αυτό βοηθά τις βαλβίδες των φλεβών να λειτουργούν σωστά και μειώνει το πρήξιμο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο δερματικής βλάβης, καφέ ή ερεθισμένου δέρματος και φλεβικών ελκών. Η ανακούφιση από τα επώδυνα συμπτώματα ξεκινά μόλις φορεθούν οι κάλτσες συμπίεσης και μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο στα πόδια. Οι γιατροί συστήνουν συχνά κάλτσες συμπίεσης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας, την πρόληψη της επιδείνωσης των κιρσών και τη μείωση του πόνου και της δυσφορίας.

Βελτιώστε την κυκλοφορία

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας παρέχοντας συμπίεση κλίσης. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση του πρηξίματος, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης υγρού στα κάτω πόδια. Επιπλέον, η χρήση κάλτσων διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και κιρσών, καθώς και στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου και της κόπωσης.

Μειώστε τον μυϊκό πόνο και την κούραση

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του μυϊκού πόνου και της κόπωσης. Ενισχύοντας την κυκλοφορία του οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών στα πόδια, αυτές οι κάλτσες συμβάλλουν στη μείωση της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, που είναι μία από τις κύριες αιτίες μυϊκού πόνου. Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν επίσης να μειώσουν το πρήξιμο στα πόδια, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ενόχλησης που σχετίζεται με την κόπωση των μυών.

Πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης συνιστώνται για την πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) και της πνευμονικής εμβολής (PE), που συλλογικά αναφέρονται ως φλεβική θρομβοεμβολή (VTE). Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη χρήση τους σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως ασκήσεις ποδιών και αντιπηκτικά φάρμακα, για τη μείωση του κινδύνου ΦΘΕ. Οι κάλτσες συμπίεσης όχι μόνο βελτιώνουν τη ροή του αίματος, αλλά μειώνουν επίσης το πρήξιμο και τον πόνο. Οι κάλτσες εμποδίζουν τη συγκέντρωση αίματος στις φλέβες των κάτω ποδιών, μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης. Το κλινικό όφελος των καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης για την πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει αποδειχθεί σε μια εκ των υστέρων ανάλυση με την Εξέταση του οφέλους των καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης στην πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής σε χειρουργικούς ασθενείς χαμηλού κινδύνου (PETS).

Δείτε ένα βίντεο πως βοηθούν οι κάλτσες

Πότε χρειάζεται να φοριούνται οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης πρέπει να φοριούνται όταν κάθεστε ή στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και για αθλητές και άλλα σωματικά δραστήρια άτομα. Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, όπως η ανακούφιση από κιρσούς, η βελτίωση της κυκλοφορίας, ο μειωμένος μυϊκός πόνος και η κόπωση και η πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν θρόμβους αίματος ή που τους έχουν ήδη. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος του κάτω ποδιού και να εξασφαλίσουν τη σωστή ροή αίματος. Είναι σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό τύπο κάλτσας συμπίεσης για τις ιδιαίτερες ανάγκες σας και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή.

Όταν κάθεστε ή στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα

Όταν κάθεστε ή στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος, στην ανακούφιση των κιρσών, στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στη μείωση της μυϊκής κόπωσης και πόνου. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι διαθέσιμες σε διαφορετικά επίπεδα πίεσης, από ελαφριά έως μέτρια έως σταθερά. Για όσους κάθονται ή στέκονται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, συνιστώνται κάλτσες 30-40 mmHg για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη των καλτσών. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι επίσης ευεργετικές για τους αθλητές και άλλα σωματικά δραστήρια άτομα, καθώς βοηθούν στη μείωση της μυϊκής κόπωσης και του πόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Όταν ταξιδεύετε, είναι σημαντικό να φοράτε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης προκειμένου να αποφευχθεί η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και να μειωθεί το πρήξιμο. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης έχουν σχεδιαστεί για να ασκούν πίεση με τρόπο που μειώνει το πόδι και είναι πιο ωφέλιμες εάν φοριούνται για μεγάλες περιόδους καθίσματος ή ορθοστασίας. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από αθλητές και άλλα σωματικά δραστήρια άτομα για τη μείωση του μυϊκού πόνου και της κόπωσης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Για αθλητές και άλλα σωματικά δραστήρια άτομα

Για τους αθλητές και άλλους σωματικά δραστήριους ανθρώπους, οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι τα τέλεια αξεσουάρ που βοηθούν στη μείωση του μυϊκού πόνου και της κόπωσης, βελτιώνουν την κυκλοφορία και αποτρέπουν τη βαθιά φλεβική θρόμβωση. Το να φοράτε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής δρόμου 10 χιλιομέτρων φαίνεται να μειώνει τον καθυστερημένο μυϊκό πόνο μετά την άσκηση σε ψυχαγωγικά ενεργά άτομα. Συνιστάται οι αθλητές και τα σωματικά ενεργά άτομα να φορούν κάλτσες συμπίεσης κατά τη διάρκεια της προπόνησης καθώς και για λόγους αποκατάστασης.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε λίγες μόνο από τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης που μπορείτε να βρείτε στο https://vrettosmed.gr