Δημοσιεύθηκε την

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το θερμόμετρο υδραργύρου;

άντρας κρατάει θερμόμετρο υδραργύρου

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα θερμόμετρο υδραργύρου για το σπίτι σας; Έχετε ήδη ένα αλλά αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε; Αν ναι, τότε αυτή η ανάρτηση ιστολογίου είναι για εσάς! Θα συζητήσουμε τους πιθανούς κινδύνους των θερμομέτρων υδραργύρου και θα σας βοηθήσουμε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Γιατί ο υδράργυρος είναι τοξικός;

Ο υδράργυρος είναι ένα τοξικό στοιχείο και μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία όταν θερμαίνεται και εισπνέεται σε μορφή ατμού. Ενώ ο ίδιος ο υγρός υδράργυρος δεν είναι πολύ επικίνδυνος, ο υδράργυρος στα θερμόμετρα είναι μια πολύ τοξική μορφή καθαρού υδραργύρου που μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση όταν αγγίζεται ή καταπίνεται. Η εισπνοή ατμών υδραργύρου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και κάθε ποσότητα υδραργύρου που χυθεί σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η εισπνοή θερμαινόμενου ατμού υδραργύρου μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση, όπως και η κατάποση της ποσότητας υδραργύρου σε ένα θερμόμετρο. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από υδράργυρο περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκεφάλους, κόπωση και ερεθισμό του δέρματος. Επομένως, είναι σημαντικό να λάβετε αμέσως μέτρα εάν σπάσει ένα θερμόμετρο υδραργύρου και να καθαρίσετε σωστά τη διαρροή.

σταγόνες υδραργύρου

Πώς επηρεάζει ο υδράργυρος τους ανθρώπους;

Ο υδράργυρος επηρεάζει τους ανθρώπους όταν καταπίνεται, εισπνέεται ή απορροφάται από το δέρμα. Η κατάποση είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο ο υδράργυρος μπορεί να εισέλθει στο σώμα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος όταν προέρχεται από σπασμένο θερμόμετρο. Η εισπνοή ατμών υδραργύρου μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να συσσωρευτεί στον αέρα και να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Οι ατμοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τα παιδιά, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της δηλητηρίασης από υδράργυρο. Η έκθεση στο δέρμα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, καθώς ο υδράργυρος μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος μέσω κοψίματος και πληγών. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ποσότητα υδραργύρου μπορεί να είναι επικίνδυνη και είναι σημαντικό να ληφθούν έγκαιρα μέτρα εάν σπάσει ένα θερμόμετρο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από την έκθεση στον υδράργυρο;

Οι κίνδυνοι για την υγεία από την έκθεση στον υδράργυρο από σπασμένα θερμόμετρα υδραργύρου είναι σοβαροί. Η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της όρασης, της ομιλίας, της ακοής και της βάδισης. Η εισπνοή των ατμών ενός σπασμένου θερμομέτρου μπορεί να είναι τοξική και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία, έμετο, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Η κατάποση ή το άγγιγμα του υδραργύρου μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, οδηγώντας σε συνέπειες όπως πονόλαιμος, κοιλιακό άλγος, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αν και δεν υπάρχουν δεδομένα για τον άνθρωπο επί του παρόντος που να συνδέει την έκθεση στον υδράργυρο με τον καρκίνο, τα διαθέσιμα δεδομένα είναι περιορισμένα και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για τον καθαρισμό τυχόν διαρροών αμέσως για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι δηλητηρίασης από υδράργυρο.

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στον υδράργυρο

Η υψηλή έκθεση σε ανόργανο υδράργυρο μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις όπως ναυτία, έμετο, διάρροια, κράμπες στην κοιλιά, αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό και μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η εισπνοή ατμών υδραργύρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, βήχα, δύσπνοια και φλεγμονή των πνευμόνων. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως προσωρινά και μπορούν να ανακουφιστούν με ιατρική θεραπεία. Είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στον υδράργυρο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι για την υγεία. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή επαφής με σπασμένα θερμόμετρα υδραργύρου και τη διασφάλιση του γρήγορου καθαρισμού τυχόν διαρροών. Εάν σπάσει ένα θερμόμετρο υδραργύρου, είναι σημαντικό να ανοίξετε τα παράθυρα για να αερίσετε την περιοχή και να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία για βοήθεια στον ασφαλή καθαρισμό της διαρροής.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στον υδράργυρο

Η μακροχρόνια έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες υδραργύρου ή η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Οι άνθρωποι εκτίθενται συχνότερα στον υδράργυρο μέσω του οργανικού μεθυλυδράργυρου που έχει εισέλθει στην τροφική αλυσίδα και συσσωρεύεται σε υψηλότερα επίπεδα σε μεγαλύτερα είδη ψαριών. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να περιλαμβάνουν βλάβη στη γαστρεντερική οδό, στο νευρικό σύστημα και στα νεφρά. Επιπλέον, η δηλητηρίαση από υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως πονοκεφάλους, δερματικά εξανθήματα, απώλεια μνήμης, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα όρασης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την έκθεση στον υδράργυρο εάν είναι δυνατόν και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για τυχόν σημεία ή συμπτώματα δηλητηρίασης από υδράργυρο.

επιπτώσεις υγείας από τον υδράργυρο

Τι θα συμβεί αν σπάσει ένα θερμόμετρο υδραργύρου;

Όταν ένα θερμόμετρο υδραργύρου σπάσει, ο τοξικός υδράργυρος αρχίζει να εξατμίζεται αμέσως σε θερμοκρασίες 22-24 βαθμών Κελσίου. Η εισπνοή των ατμών υδραργύρου μπορεί να είναι επικίνδυνη και ο κίνδυνος δηλητηρίασης από το άγγιγμα ή την κατάποση του υδραργύρου είναι υψηλός. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις εάν σπάσει ένα θερμόμετρο υδραργύρου. Τα σπασμένα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αιχμηρών αντικειμένων, πρέπει να μαζευτούν προσεκτικά και να τοποθετηθούν σε χαρτοπετσέτα. Στη συνέχεια, η χαρτοπετσέτα πρέπει να διπλωθεί και να τοποθετηθεί σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα για απόρριψη. Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε σωστά τυχόν χυμένο υδράργυρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς μπορεί να απορροφηθεί μέσω της επαφής με το δέρμα. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από υδράργυρο περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, διάρροια, κόπωση και απώλεια όρασης. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε εκτεθεί σε υδράργυρο, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Βήματα που πρέπει να κάνετε εάν σπάσει ένα θερμόμετρο υδραργύρου

Εάν ένα θερμόμετρο υδραργύρου σπάσει, είναι απαραίτητο να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι ο υδράργυρος συγκρατείται και καθαρίζεται με ασφάλεια. Πρώτα, να είστε προσεκτικοί και να μαζεύετε με προσοχή τυχόν σπασμένα κομμάτια γυαλιού ή αιχμηρά αντικείμενα. Τοποθετήστε όλα τα σπασμένα αντικείμενα σε μια χαρτοπετσέτα. Διπλώστε τη χαρτοπετσέτα και τοποθετήστε την σε μια σφραγιζόμενη πλαστική σακούλα για να αποφύγετε περαιτέρω διασπορά του υδραργύρου. Είναι επίσης σημαντικό να εκκενώσετε την περιοχή οποιουδήποτε ατόμων ή κατοικίδιων ζώων για να αποφύγετε πιθανή έκθεση σε τοξικούς ατμούς υδραργύρου. Εάν υπάρχουν ορατά υπολείμματα υδραργύρου στις επιφάνειες, χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να το καθαρίσετε και πετάξτε το σε ένα ασφαλές δοχείο. Τέλος, επικοινωνήστε με μια τοπική εταιρεία διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων για τη σωστή απόρριψη τυχόν αντικειμένων που περιέχουν υδράργυρο, όπως θερμόμετρα.

Πώς να καθαρίσετε μια διαρροή υδραργύρου;

Όταν ένα θερμόμετρο υδραργύρου σπάσει, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να καθαρίσετε με ασφάλεια τη διαρροή. Μην επιχειρήσετε ποτέ να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τον υδράργυρο, καθώς αυτό θα ρίξει τον υδράργυρο στον αέρα και θα αυξήσει την έκθεση. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα βρεγμένη με νερό και στη συνέχεια σκουπίστε με μια άλλη υγρή χαρτοπετσέτα για να συλλέξετε τη σκόνη θείου που συνδέεται με τον υδράργυρο. Ρούχα ή άλλα αντικείμενα που εκτέθηκαν σε ατμούς υδραργύρου κατά τη διάρκεια του καθαρισμού πρέπει να πλένονται, αλλά τα αντικείμενα που δεν ήρθαν σε άμεση επαφή με τον υδράργυρο δεν χρειάζεται να πλυθούν. Συνιστάται επίσης να καθαρίσετε την περιοχή από ανθρώπους και κατοικίδια για να αποτρέψετε την έκθεση. Η κατάποση μικρών ποσοτήτων υδραργύρου συνήθως δεν χρειάζεται συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά το ξέπλυμα με νερό και μετά το φτύσιμο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν υπολειπόμενου υδραργύρου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από τον υδράργυρο;

Η δηλητηρίαση από υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, όπως κόπωση, πονοκεφάλους, ναυτία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα, μεταλλική γεύση στο στόμα και ευερεθιστότητα. Η μακροχρόνια έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής και νευρολογικής βλάβης, μειωμένης γνωστικής λειτουργίας, ακόμη και θανάτου. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε υδράργυρο ή να έχετε συμπτώματα δηλητηρίασης από υδράργυρο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε μέτρα για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στον υδράργυρο στο περιβάλλον σας.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε ένα θερμόμετρο ελεύθερο υδραργύρου. Οικολογικό πλακέ θερμόμετρο με μείγμα γαλλίου, ίνδιου και κασσίτερου που δίνει ακριβές αποτέλεσμα σε 3-5 λεπτά.

Φυσικά οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις σε θερμόμετρα είναι οι παρακάτω: