Δημοσιεύθηκε την

Οσφυαλγία. Πού οφείλεται και τρόποι αντιμετώπισης

Οσφυαλγία. Πού οφείλεται και τρόποι αντιμετώπισης

Η οσφυαλγία χαρακτηρίζεται ως ο πόνος χαμηλά στη μέση και προέρχεται από τις λέξεις οσφύς και άλγος οι οποίες σημαίνουν, μέση και πόνος αντίστοιχα. Η οσφυαλγία συνοδεύεται συχνά και από ισχιαλγία, που είναι ο πόνος στο πόδι, λόγω πίεσης του ισχιακού νεύρου κατά την έξοδό του από την σπονδυλική στήλη.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας υπολογίζει πως στις βιομηχανικές χώρες, το 60-70% των ανθρώπων θα βιώσει οσφυαλγία κάποια στιγμή στην ζωή του, ενώ, σε άλλες πηγές, το ποσοστό ανέρχεται και μέχρι 90%.

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες, παρόλο που, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και τα ποσοστά εμφάνισης στις μικρές ηλικίες. Οι κυριότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η ηλικία, η έλλειψη άσκησης, καθώς και το παραπανίσιο βάρος, διάφορες παθήσεις και ψυχολογικοί παράγοντες.

Αίτια

Στην οσφυαλγία, συχνά, τα αίτια δεν μπορούν να εντοπιστούν από τους γιατρούς με την κοινή εξέταση ή με τις απεικονιστικές μεθόδους.

Μπορεί να οφείλεται σε μυϊκή καταπόνηση, που μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, όταν κάποιος σηκώσει απότομα μεγάλο βάρος, ενώ δεν είναι συνηθισμένος.

Επιπλέον, μια ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να πιέσει το αντίστοιχο εξερχόμενο νεύρο, προκαλώντας πόνο στον ασθενή.

Διάφορες παθήσεις μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν οσφυαλγία, όπως για παράδειγμα, η σπονδυλική στένωση, η οστεοαρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πόνοι αυτής της φύσεως σχετίζονται με κάποιο μικροτραυματισμό και υποχωρούν μετά από μια με τέσσερις εβδομάδες. Ο ασθενής συνίσταται να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες και να ξεκουράσει όσο περισσότερο είναι δυνατόν την μέση του, ενώ παράλληλα αποφεύγει να σηκώνει πολλά βάρη ή να κάνει δραστηριότητες που δείχνουν να τον ενοχλούν σε αυτή την περιοχή.

Άλλοι μέθοδοι αντιμετώπισης συμπεριλαμβάνουν, ενέσιμες θεραπείες, φαρμακευτική αγωγή, χειροπρακτική/φυσικοθεραπεία καθώς και διάφορα ορθοπεδικά βοηθήματα . Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδείκνυνται και χειρουργικές επεμβάσεις.