Δημοσιεύθηκε την

Τι είναι και πώς λειτουργεί ένας αυτόματος απινιδωτής

αυτόματος απινιδωτής

Ο αυτόματος απινιδωτής, που συνήθως αναφέρεται ως AED (Automated External Defibrillator) στην ξένη βιβλιογραφία, είναι μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για τη γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση ενός τύπου καρδιακής ανακοπής, γνωστού ως κοιλιακή μαρμαρυγή. Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι ένας τύπος διαταραχής του καρδιακού ρυθμού κατά την οποία η καρδιά τρέμει και δεν αντλεί αποτελεσματικά αίμα σε όλο το σώμα. Ένας αυτόματος απινιδωτής είναι ικανός να χορηγήσει ένα ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά προκειμένου να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία.

Όταν ένας ασθενής πάσχει από κοιλιακή μαρμαρυγή, η διαδικασία αποκατάστασης του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού ξεκινά με έναν αυτόματο απινιδωτή. Η συσκευή χρησιμοποιείται για την ανάλυση του ρυθμού της καρδιάς και εάν εντοπιστεί κοιλιακή μαρμαρυγή, παρέχεται ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά. Αυτό το σοκ βοηθά στην επαναφορά της καρδιάς και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.

Ένας αυτόματος απινιδωτής έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα από διάφορους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας, των πρώτων ανταποκριτών και των μελών του απλού κοινού. Είναι ελαφρύς και εύκολος στη μεταφορά και συνήθως περιλαμβάνει οπτικές ή/και ακουστικές οδηγίες για τους χρήστες. Ένας AED αποτελείται από διάφορα εξαρτήματα, όπως μια πηγή ενέργειας, ηλεκτρόδια, και ένα σύστημα ελέγχου παροχής ηλεκτροσόκ.

Η πηγή ισχύος είναι υπεύθυνη για την παροχή της ενέργειας που είναι απαραίτητη για την παροχή του ηλεκτρικού σοκ στον ασθενή. Αυτή η πηγή ενέργειας μπορεί να είναι είτε μια μπαταρία είτε μια σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα μιας εγκατάστασης. Τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στήθος του ασθενούς προκειμένου να μεταδοθεί το ηλεκτροσόκ στην καρδιά. Το σύστημα παροχής ηλεκτροσόκ είναι υπεύθυνο για την παροχή του ηλεκτροσόκ, όπως καθορίζεται από το σύστημα ελέγχου του αυτόματου απινιδωτή. Το σύστημα ελέγχου είναι υπεύθυνο για την ανάλυση του καρδιακού ρυθμού του ασθενούς και τον προσδιορισμό της αναγκαιότητας ενός ηλεκτροσόκ.

Αφού χορηγηθεί το ηλεκτροσόκ, ο ασθενής ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετη ιατρική φροντίδα. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας, απινίδωση για την περαιτέρω επαναφορά της καρδιάς ή άλλες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς.

Ο αυτόματος απινιδωτής είναι μια δυνητικά σωτήρια συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες καταστάσεις για να σώσει ζωές. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι αυτόματοι απινιδωτές είναι άμεσα διαθέσιμοι και ότι οι χρήστες είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για τη χρήση της συσκευής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τι είναι και πώς λειτουργεί ένας αυτόματος απινιδωτής

Τι είναι ο αυτόματος απινιδωτής;

Ο αυτόματος απινιδωτής είναι μια ιατρική συσκευή που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Είναι ένα βασικό εργαλείο διάσωσης ζωής που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτρικό σοκ για την επανεκκίνηση της καρδιάς και την αποκατάσταση του φυσιολογικού της ρυθμού, επιτρέποντας την κυκλοφορία του οξυγόνου στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα. Οι αυτόματοι απινιδωτές βρίσκονται συνήθως σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και σιδηροδρομικούς σταθμούς, και η χρήση αυτών των συσκευών έχει σώσει πολλές ζωές.

Ο απινιδωτής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή. Η συσκευή περιέχει δύο ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο στήθος του ασθενούς. Όταν τα πτερύγια ενεργοποιούνται, εκπέμπουν ηλεκτρικό ρεύμα που διέρχεται από το θώρακα και διακόπτει τα ελαττωματικά ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν καρδιακή ανακοπή. Ο στόχος του ηλεκτροσόκ είναι να επαναφέρει τον φυσικό ρυθμό της καρδιάς, επιτρέποντας στην καρδιά να επιστρέψει στον κανονικό της ρυθμό.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να υπάρχει σε όλους τους χώρους που συχνάζει το κοινό ένας αυτόματος απινιδωτής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Άλλοι χώροι στους οποίους συνιστώνται απινιδωτές είναι τα σχολεία, τα γραφεία, οι χώροι λατρείας, τα γήπεδα και τα γυμναστήρια.

Η χρήση των αυτόματων απινιδωτών είναι σχετικά απλή και απλή. Η ενεργοποίηση της συσκευής δεν απαιτεί εξειδικευμένη ιατρική εκπαίδευση και στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα μόνο άτομο μπορεί να εκτελέσει τη διαδικασία. Οι οδηγίες χρήσης παρέχονται συνήθως μαζί με τη συσκευή.

Τύποι αυτόματων απινιδωτών

Οι αυτόματοι απινιδωτές κυκλοφορούν σε μερικά διαφορετικά μοντέλα, το καθένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και τη δική του τεχνολογία. Οι τύποι αυτόματων απινιδωτών περιλαμβάνουν αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (AED), εμφυτεύσιμο καρδιομετατροπέα (ICD) και φορητό καρδιομετατροπέα (WCD).

Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (AED) βρίσκονται συνήθως σε δημόσιους χώρους όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και γραφεία. Αυτές οι φορητές συσκευές έχουν συνήθως το μέγεθος ενός φορητού υπολογιστή και αναλύουν τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό του ασθενούς πριν χορηγήσουν ένα ηλεκτροσόκ, αν χρειαστεί. Οι AED έχουν σχεδιαστεί για να είναι εύχρηστοι και δεν απαιτούν ιατρικές γνώσεις.

Οι εμφυτεύσιμοι καρδιομετατροπείς απινιδωτές (ICD) εμφυτεύονται χειρουργικά στο στήθος του ασθενούς. Συνήθως συνιστώνται σε άτομα με ιστορικό καρδιακών αρρυθμιών και καρδιακής ανακοπής και παρακολουθούν συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό, ανιχνεύοντας τυχόν ανωμαλίες και παρέχοντας ηλεκτροσόκ εάν χρειαστεί.

Οι φορητοί καρδιομετατροπείς απινιδωτές (WCD) φοριούνται από τον ασθενή ανά πάσα στιγμή και έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν και να αντιμετωπίζουν τις αρρυθμίες ενώ βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η φορητή συσκευή φοριέται σαν γιλέκο, παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς και μπορεί να χορηγήσει ηλεκτροσόκ αν χρειαστεί.

Ο τύπος του αυτόματου απινιδωτή που είναι καταλληλότερος για έναν συγκεκριμένο ασθενή εξαρτάται από το ιατρικό ιστορικό και την τρέχουσα κατάστασή του. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας προτού αποφασίσετε ποιος τύπος αυτόματου απινιδωτή είναι ο καλύτερος για τις ανάγκες και τις περιστάσεις του ασθενούς.

αυτόματος απινιδωτής και ΚΑΡΠΑ

Πλήρως αυτόματοι απινιδωτές

Οι πλήρως αυτόματοι απινιδωτές είναι ένας τύπος αυτόματου απινιδωτή (AED) που εκτελεί αυτόματα ολόκληρη τη διαδικασία ανάνηψης. Γενικά, οι πλήρως αυτόματοι απινιδωτές χρησιμοποιούνται από το προσωπικό έκτακτης ανάγκης ή σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από μη εκπαιδευμένα άτομα σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια, γήπεδα ή εμπορικά κέντρα.

Ο αυτόματος απινιδωτής εκτελεί όλα τα βήματα της ανάνηψης, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης της κατάστασης του ασθενούς, της παροχής ηλεκτροσόκ, εάν είναι απαραίτητο, και της συνέχισης της ΚΑΡΠΑ. Προσδιορίζει τον καρδιακό ρυθμό και τη συχνότητα του ασθενούς και παρέχει σαφείς προφορικές εντολές με την κατάλληλη ποσότητα joules για το σοκ. Κατά την παροχή ηλεκτροσόκ, ο απινιδωτής θα ειδοποιεί τους πρώτους ανταποκριτές, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να προσφέρουν περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

Μόλις χρησιμοποιηθεί ο αυτόματος απινιδωτής και ο ασθενής σταθεροποιηθεί, η συσκευή θα καταγράφει τον χρόνο και τον τύπο του σοκ που χορηγήθηκε, καθώς και τον καρδιακό ρυθμό και τη συχνότητα του ασθενούς πριν και μετά το σοκ. Αυτό επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να παρακολουθεί πιο στενά την κατάσταση του ασθενούς και συμβάλλει στη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ημιαυτόματοι απινιδωτές

Οι ημιαυτόματοι απινιδωτές είναι ένας άλλος τύπος αυτόματου απινιδωτή που συναντάται σε δημόσιους και νοσοκομειακούς χώρους. Ένας ημιαυτόματος απινιδωτής απαιτεί από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να πατήσει ένα κουμπί για να χορηγήσει ένα ηλεκτρικό σοκ σε ένα άτομο σε καρδιακή ανακοπή, καθιστώντας τον μια λιγότερο περίπλοκη έκδοση ενός πλήρως αυτόματου απινιδωτή.

Αυτός ο τύπος αυτόματου απινιδωτή είναι εφοδιασμένος με χαρακτηριστικά ασφαλείας που τον εμποδίζουν να χορηγήσει ηλεκτροσόκ εάν ο καρδιακός ρυθμός δεν είναι εντός του εύρους όπου ενδείκνυται η χορήγηση ηλεκτροσόκ, καθιστώντας τον πιο φιλικό προς τον χρήστη σε σύγκριση με την πλήρως αυτόματη εκδοχή του. Επιπλέον, ο επαγγελματίας υγείας είναι σε θέση να ρυθμίζει την ισχύ του ηλεκτροσόκ και τον αριθμό των ηλεκτροσόκ που χορηγούνται. Ως αποτέλεσμα, οι ημιαυτόματοι απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά καταστάσεων λόγω της παρουσίας αυτών των απαραίτητων χαρακτηριστικών ασφαλείας.

Τι είναι και πώς λειτουργεί ένας αυτόματος απινιδωτής

Κίνδυνοι των αυτόματων απινιδωτών

Οι αυτόματοι απινιδωτές μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμοι σε μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης ενός καρδιοπαθούς. Παρά την αποτελεσματικότητά τους, οι αυτόματοι απινιδωτές έχουν ορισμένους κινδύνους που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Οι περισσότεροι αυτόματοι απινιδωτές συνοδεύονται από πολύ σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες. Δυστυχώς, ο χρήστης του εξοπλισμού μπορεί να μην κατανοήσει τις οδηγίες ή να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει σωστά τη συσκευή λόγω έλλειψης εμπειρίας με τη συσκευή, ξαφνικού σοκ ή πανικού κ.λπ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο αυτόματος απινιδωτής μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί σωστά ή να χρησιμοποιηθεί σε λάθος άτομο.

Επιπλέον, εάν ο αυτόματος απινιδωτής δεν χρησιμοποιηθεί εγκαίρως για ένα καρδιοπαθές θύμα ή εάν δεν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την κατάλληλη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, τότε το θύμα μπορεί να υποφέρει από την έλλειψη φροντίδας.

Τέλος, οι αυτόματοι απινιδωτές τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα και μπορεί να οδηγήσουν σε εγκαύματα στο δέρμα ή άλλους τυχαίους τραυματισμούς εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Παρά τους κινδύνους, οι αυτόματοι απινιδωτές παραμένουν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διάσωση ζωών. Εάν σκέφτεστε να προμηθευτείτε έναν Αυτόματο Απινιδωτή, είναι πολύ σημαντικό να εξοικειωθείτε με τη λειτουργία του πριν συμβεί ένα επείγον περιστατικό. Είναι επίσης φρόνιμο να γνωρίζετε τους κινδύνους και να λάβετε μέτρα για να τους μετριάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Με τις σωστές προφυλάξεις και γνώσεις, οι αυτόματοι απινιδωτές μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση των καρδιακών επειγόντων περιστατικών.

Ποια είναι τα βήματα που ακολουθούμε για τη χρήση ενός αυτόματου απινιδωτή

Βήμα 1 – Αξιολόγηση της κατάστασης

Όταν κάποιος παθαίνει καρδιακή ανακοπή, ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας ιατρός πρέπει να αξιολογήσει τη σκηνή για να καθορίσει εάν είναι απαραίτητος ένας αυτόματος απινιδωτής (AED). Ο αυτόματος απινιδωτής είναι μια συσκευή που μπορεί να αποκαταστήσει γρήγορα τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ενός ασθενούς. Οι πρώτοι ανταποκριτές θα πρέπει να αξιολογήσουν τον αεραγωγό, την αναπνοή και την κυκλοφορία του ασθενούς πριν επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν έναν AED. Μόλις διαπιστωθεί ότι το άτομο βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή, ο αυτόματος απινιδωτής χρησιμοποιείται για να χορηγήσει ένα ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού.

Βήμα 2 – Παροχή του ηλεκτροσόκ

Μόλις ο αυτόματος απινιδωτής αναλύσει τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς, θα δώσει στη συνέχεια σήμα στον χρήστη να χορηγήσει ένα ηλεκτροσόκ, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Μέσω των αισθητήρων και των ηλεκτροδίων, η συσκευή θα εφαρμόσει έναν ηλεκτρικό παλμό στην καρδιά του ασθενούς, ο οποίος προέρχεται από μια μπαταρία στο εσωτερικό της συσκευής. Αυτό το σοκ βοηθά την καρδιά να επαναφέρει και να επαναδιατυπώσει τον κανονικό, υγιή ρυθμό της. Ο χρήστης του αυτόματου απινιδωτή πρέπει να παραμένει σε συνεχή επαφή με τον ασθενή κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος και να ακολουθεί τις οδηγίες της συσκευής στην οθόνη κατά την παροχή του ηλεκτροσόκ.

Βήμα 3 – Αναζωογόνηση του ασθενούς

Μόλις ο αυτόματος απινιδωτής χορηγήσει το σοκ, είναι ευθύνη του ιατρικού προσωπικού να αρχίσει αμέσως την παροχή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Η ΚΑΡΠΑ είναι η διαδικασία κυκλοφορίας αίματος πλούσιου σε οξυγόνο στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Με τον ασθενή ακόμα στο έδαφος, το ιατρικό προσωπικό θα αρχίσει να χορηγεί θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοές διάσωσης. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι ο ασθενής να ανακτήσει τις αισθήσεις του. Εάν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται, ο αυτόματος απινιδωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για να χορηγήσει άλλο ένα ηλεκτροσόκ. Η χρήση του αυτόματου απινιδωτή σε ταχεία διαδοχή μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των πιθανοτήτων ανάνηψης του ασθενούς.

Βήμα 4 – Παρακολούθηση ζωτικών σημείων

Μετά τη χορήγηση του αυτόματου απινιδωτή, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα ζωτικά σημεία του ασθενούς. Η συσκευή θα παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό και την καρδιακή συχνότητα του ασθενούς και θα ειδοποιεί τους επαγγελματίες υγείας για τυχόν αλλαγές. Οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές για τον προσδιορισμό της προόδου της καρδιακής ανακοπής του ασθενούς. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση της σωστής ροής αέρα και των επιπέδων οξυγόνου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρακολούθησης.

Βήμα 5 – Μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο

Μόλις χρησιμοποιηθεί ο αυτόματος απινιδωτής, ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρική φροντίδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η μεταφορά του ασθενούς με ασθενοφόρο ή άλλο όχημα ιατρικής μεταφοράς. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής είναι σωστά ασφαλισμένος στο όχημα για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε περαιτέρω τραυματισμός.

Εάν ο αυτόματος απινιδωτής είναι ακόμη συνδεδεμένος με τον ασθενή, θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι ο ασθενής να βρεθεί με ασφάλεια υπό τη φροντίδα ενός επαγγελματία ιατρού στο νοσοκομείο.

πώς τοποθετείται ένας αυτόματος απινιδωτής

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, ο αυτόματος απινιδωτής είναι μια συσκευή που σώζει ζωές και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη θεραπεία του ασθενούς σε καταστάσεις καρδιακής ανακοπής. Η γνώση του τρόπου λειτουργίας των αυτόματων απινιδωτών σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να βοηθήσει τους παρευρισκόμενους να εφαρμόσουν τις κατάλληλες θεραπείες πιο γρήγορα. Υπάρχουν δύο τύποι αυτόματων απινιδωτών – οι πλήρως αυτόματοι και οι ημιαυτόματοι απινιδωτές. Ο Αυτόματος Απινιδωτής θα πραγματοποιήσει μια αξιολόγηση της κατάστασης για να καθορίσει εάν χρειάζεται ηλεκτροσόκ, στη συνέχεια θα χορηγήσει ένα ηλεκτροσόκ εάν είναι απαραίτητο, ακολουθούμενο από την παροχή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και την παρακολούθηση των ζωτικών σημείων του ασθενούς. Τελικά, ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

Παρά το γεγονός ότι οι αυτόματοι απινιδωτές είναι απίστευτα χρήσιμοι, πάντα θα υπάρχουν κίνδυνοι κατά τη χρήση της συσκευής. Επομένως, είναι σημαντικό για κάποιον που χρησιμοποιεί αυτόματο απινιδωτή να γνωρίζει πάντα τους πιθανούς κινδύνους και τις παρενέργειες. Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι οι αυτόματοι απινιδωτές μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου και με τη σωστή εκπαίδευση αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για τη διάσωση ζωών.